شناخت و خرید مواد شیمیایی و معدنی بهکاررفته در کودها از اهمیت ویژهای برخوردار است. کارخانهها و شرکتهای تولیدی، معمولاً مواد شیمیایی و معدنی بهکاررفته در کودها را میفروشند و سپس بهعنوان ترکیب و افزاینده در محصولات کود مورداستفاده قرار میگیرند.
درصورتیکه دغدغه استفاده از آنها را دارید یا میخواهید در مورد نحوه تولید این مواد معدنی بیشتر بدانید، در ادامه با ما باشید.
استفاده از اسید بوریک در کودهای شیمیایی
اسید بوریک یک ترکیب شیمیایی است که در کودها و ترکیبات کشاورزی بهعنوان منبع اصلی بوریوم به کار میرود. بوریوم یک عنصر کممصرف در گیاهان است، اما نقش مهمی در رشد و توسعه صحیح آنها ایفا میکند. اسید بوریک بهعنوان یک منبع بوریوم در کودها به کار میرود تا بوریوم موردنیاز گیاهان را تأمین کند و باعث بهبود رشد، تکثیر سلولها، افزایش جذب کلسیم و افزایش تحمل گیاهان در شرایطی مانند خشکی، سرما و …. شود.
اسید بوریک بهعنوان منبع بوریوم معمولاً در ترکیب با سایر عناصر معدنی و مواد آلی به کار میرود تا تغذیه گیاهان به بهترین شکل صورت گیرد. استفاده از اسید بوریک در کودها به دلیل اثرات مثبتی که بر رشد و توسعه گیاهان دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. شیمی کانه ایرانیان به عنوان اولین و تنها توليد كننده اسید بوریک در ایران آماده همکاری با تولید کننده کودها میباشد.
آمونیوم فسفات
آمونیوم فسفات یک نوع کود کمیاب است که حاوی ترکیبات نیتروژن و فسفر است. این کود از ترکیب آمونیوم (NH4+) و فسفات (PO4^3-) تشکیلشده که هردوی این عناصر مواد مغذی اساسی برای گیاهان محسوب میشوند. آمونیوم فسفات بهعنوان یک منبع اصلی از نیتروژن و فسفر در کودهای ترکیبی استفاده میشود. نیتروژن در تشکیل پروتئینها، آنزیمها، کلروفیل و سایر مولکولهای مهم در گیاهان نقش دارد. فسفر هم بهعنوان یک عنصر کلیدی در انتقال انرژی، فعالیت رشدی و تشکیل ساختارهای گیاهی مانند ریشهها و گلها اهمیت دارد.
آمونیوم فسفات بهعنوان یک منبع دوگانه از مواد مغذی برای گیاهان عمل میکند. نیتروژن از طریق فرایندهای زیستی بهصورت آمونیوم برای گیاهان تأمین میشود. همچنین، فسفات در آمونیوم فسفات بهعنوان یک فسفر برای گیاهان تأمین میشود که در توسعه ریشه، گلدهی و بلوغ میوهها نقش مهمی دارد. استفاده از آمونیوم فسفات در کشاورزی میتواند به بهبود رشد و عملکرد گیاهان و در نتیجه افزایش عملکرد محصولات کمک کند. بااینحال، استفاده از این نوع کود باید باتوجه به نیازهای گیاهان، خصوصیات خاک و مقررات محیطی باید انجام شود تا بهرهوری بیشتر حاصل شده و اثرات زیستمحیطی منفی کاهش یابد.
سیترات در کودهای شیمیایی
سیترات در کودهای شیمیایی بهعنوان یک منبع از عناصر مختلف مورداستفاده قرار میگیرد. سیتراتها مخلوطهای شیمیایی هستند که شامل یک گروه کربوکسیلات (COO-) هستند و معمولاً از اسیدسیتریک به دست میآیند. اسیدسیتریک یک اسید آلی است که در میوههای مختلف یافت میشود و در مراحل مختلف تهیه غذا، طعمدهی و حتی در بعضی محصولات پاککننده استفاده میشود.
در کودهای شیمیایی، سیتراتها میتوانند بهعنوان یک ماده کمکی یا مخزن برای عناصر معدنی مختلف مورداستفاده قرار گیرند. برخی از عناصر معدنی که بهصورت سیترات در کودها استفاده میشوند عبارتاند از:
- آهن (Fe): سیتراتهای آهن معمولاً بهعنوان منبعی از آهن در کودها استفاده میشوند. آهن یک عنصر مهم برای رشد گیاهان است و در فرایندهایی مانند فتوسنتز و تشکیل کلروفیل نقش دارد.
- کلسیم (Ca): همینطور سیترات کلسیم نیز در کودها بهعنوان منبع کلسیم به کار میرود. کلسیم یک عنصر اساسی برای ساختار سلولی گیاهان است و در تقویت دیوارههای سلولی نقش دارد.
- منگنز (Mn):. منگنز در فرایندهای مختلفی مانند تشکیل کلروفیل و تنظیم فعالیت آنزیمی مهم است.
- منیزیم (Mg): سیترات منیزیم میتواند منبعی از منیزیم در کودها باشد. منیزیم نیز بهعنوان جزء مهمی از کلروفیل در فرایند فتوسنتز و همچنین در تعادل یونی در سلولهای گیاهی نقش دارد.

سیترات در کودهای شیمیایی
ازت
استفاده از ازت در کودهای شیمیایی یکی از عوامل کلیدی در افزایش رشد و عملکرد گیاهان است. ازت یک عنصر مهم برای تشکیل پروتئینها، اسیدهای نوکلئیک (بخشی از DNA و RNA)، کلروفیل (ماده مسئول اصلی فتوسنتز) و سایر ترکیبات زیستی در گیاهان است. استفاده بهینه از ازت در کودهای شیمیایی به رشد سالم و باروری خاکها و افزایش عملکرد محصولات کمک میکند.
ازت در رشد و توسعه گیاهان نقش مهمی دارد. کمبود ازت میتواند باعث کاهش رشد، رنگ سبز کمتر در گیاهان و ضعف عمومی گیاهان شود. با افزایش ازت در کودها، معمولاً سرعت رشد، تعداد و اندازه برگها و عملکرد محصولات افزایش مییابد. بااینحال، استفاده زیاد از ازت نیز میتواند به مشکلاتی مانند آلودگی آبها با نیترات، ضایعات ازتی و کاهش کیفیت خاک منجر شود.
جمعبندی نهایی
استفاده از مواد شیمیایی در کودهای کشاورزی یکی از راههای اساسی برای بهبود عملکرد و بهرهوری گیاهان محسوب میشود. این مواد معمولاً عناصر معدنی و ترکیبات ضروری برای رشد و توسعه گیاهان را فراهم میکنند. استفاده مناسب از این مواد میتواند منجر به افزایش تولید، بهبود کیفیت محصولات و تأمین امنیت غذایی گردد. بااینحال، این استفاده نیازمند دقت و توجه به جنبههای مختلف است.
در این راستا، تعادل بین مقدار افزودهشده از مواد شیمیایی و نیازهای واقعی گیاهان بسیار حائز اهمیت است. اشباع خاک با این مواد میتواند به آلودگی محیطزیست و مشکلاتی نظیر آلودگی آبها منجر شود؛ بنابراین، تنظیم دقیق و کنترل مدیریتی از این فرایند ضروری است. استفاده از مواد شیمیایی در کودها نیازمند تحقیقات پیشرفته و آگاهی از تأثیرات محیطی و بهداشتی است. تعیین میزان مناسب و زمانبندی منظم برای استفاده از کودها باید بر اساس دادههای علمی و مشاوره تخصصی انجام گیرد.
درنهایت، باید به تنوع روشهای کوددهی نیز توجه کرد. استفاده از مواد شیمیایی تنها یکی از روشهای موجود برای بهرهوری بهتر از عناصر موردنیاز گیاهان است، نقش روشهای آلی و مدیریت متریال خاک نیز بسیار حائز اهمیت است.